L’Audiència Nacional permet que una associació de juristes es personi com a acusació popular al cas Pegasus

El jutge obre la porta a Prolege un mes després d'impedir que la Generalitat sigui present a la causa

El jutge de l’Audiència Nacional José Luis Calama ha admès la personació de l’Associació de Juristes Europeus Pro Lege com a acusació popular a la causa que investiga per l’espionatge amb Pegasus als mòbils del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, la ministra de Defensa, Margarita Robles, i el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska. El jutge els imposa un pagament previ de 10.000 euros de fiança per evitar l’abús o ús fraudulent de la Justícia. La interlocutòria recorda que la Fiscalia no s’ha oposat a la personació.

L’Associació de Juristes Europeus Pro Lege (Prolege) ha impulsat anteriorment diverses querelles i ha actuat com a acusació popular en casos contra Podem i l’independentisme. Entre altres, va presentar una contra l’expresident de la Generalitat per suposada col·laboració amb banda armada (desestimada pel TSJC) i es va personar com a acusació popular als casos Dina i Neurona contra Podem.

Fa un mes, el 18 de maig, el mateix jutge Calama va rebutjar que la Generalitat de Catalunya es pogués personar com a acusació popular al cas Pegasus adduint que les persones jurídiques públiques no poden exercir com a acusació popular. De fet, el jutge no investiga l’espionatge als mòbils de líders, activistes, advocats i periodistes catalans descobert per Citizen Lab.

Port de Tarragona