Vuit detinguts a Barcelona, Màlaga i Cadis per fabricar drons i submergibles que transportaven droga a l’Estret de Gibraltar

CNP

La Policia Nacional han desmantellat una organització presumptament dedicada al narcotràfic a mitjana escala i a la fabricació de drones i semisubmergibles capaços de creuar l’Estret amb una càrrega de fins a 200 kg. d’estupefaent a bord. Construïen de manera artesanal aquests vehicles, a més de fer dobles fons o “caletejar” altres mitjans de transport per ocultar estupefaents, tenint per clients tota mena d’organitzacions criminals i realitzant la seva activitat des de diferents naus industrials de Castellar de la Frontera (Cadis). Han estat detingudes vuit persones a municipis de Cadis, Màlaga i Barcelona per delictes de tràfic de drogues i pertinença a organització criminal. I han estat intervinguts 145 kg d’haixix, 8 kg de marihuana, 157.370 €, 10 vehicles i 6 drons de grans dimensions amb fins a 12 motors i autonomia per a 30 km, als vuit registres practicats a les províncies de Màlaga, Cadis i Barcelona.

Es tracta de la primera ocasió en què s’han intervingut aquest tipus de vehicles, que operen sota l’aigua sense tripulació a bord, anomenats vehicles submarins no tripulats o UUV (Unmanned Underwater Vehicle), coneguts com a «drons submarins». Concretament tres, dos en fase de fabricació i un pràcticament conclòs, que havien de ser lliurats a narcotraficants francesos per al transport d’importants quantitats de cocaïna.

Proveïdors de bandes i màfies europees

Un cop començada la investigació l’abril de l’any passat i fruit de nombrosos seguiments i vigilàncies, es va constatar l’existència d’un grup l’activitat criminal del qual tenia com a clients altres organitzacions delictives de tota mena. Els investigats construïen mitjans de transport artesanals enfocats a facilitar el seu objectiu delictual o feien dobles fons o “caletes” en turismes o remolcs per ocultar droga. Concretament elaboraven drones de grans dimensions i capacitat de càrrega, així com semisubmergibles no tripulats capaços d’albergar entre 150 i 200 quilos de càrrega. Entre altres usos, aquests aparells podien permetre als narcotraficants transportar grans quantitats d’estupefaent de manera remota creuant l’estret de Gibraltar.

Les indagacions es van prolongar durant catorze mesos, temps en què es va esbrinar com aquests individus prestaven serveis de caràcter logístic a tota mena d’organitzacions criminals, arribant-se a detectar clients de països com Itàlia, França o Dinamarca, o membres d’altres bandes del territori nacional assentades a Catalunya, la Costa del Sol, el Camp de Gibraltar o Ceuta. Atès el caràcter internacional dels contactes que mantenien, es va establir una estreta col·laboració amb la Policia Nacional francesa, ja que un important nombre d’aquests vehicles amb dobles fons es dirigien, un cop carregats amb droga, cap al país veí. A més, vinculats a aquesta operació s’han pogut identificar diversos ciutadans marroquins i danesos que estarien enviant des del sud d’Espanya importants quantitats d’haixix cap al nord d’Europa destinades a les organitzacions criminals d’origen magribí conegudes com a Mocro-maffia.

Els investigadors van detectar fins a 13 vehicles de diferent tipus als quals se’ls haurien practicat dobles fons per ocultar i transportar drogues, alguns fabricats a l’interior de remolcs i capaços d’allotjar fins a 800 quilos. S’han intervingut quatre d’aquests vehicles, aconseguint l’aprehensió de 145 quilograms d’haixix i 8 de marihuana. En concret, un d’aquests transports va ser interceptat quan es dirigia cap a Dinamarca a bord d’una grua amb la intenció d’evitar possibles controls policials, amb 218 pastilles d’haixix a l’interior d’una “caleta”.

Drons amb 30 quilòmetres d’autonomia

L’operació va concloure amb la detenció de vuit persones a Ceuta (1), Màlaga (2) i Cadis (5) i la realització de vuit registres a domicilis i naus industrials a diferents municipis de les tres províncies esmentades, on s’han intervingut importants sumes de diners en efectiu que pugen a 157.370 euros, 10 vehicles i sis drons proveïts amb fins a dotze motors i amb una autonomia de més de 30 quilòmetres, i ascendeixen el valor a més de 50.000 euros.

Sis dels detinguts, als quals se’ls imputen delictes de tràfic de drogues i de pertinença a organització criminal, han ingressat a la presó provisional.

Port de Tarragona