Fracassa la primera reunió de PSOE i PP per desencallar la renovació del CGPJ després de tres anys i mig de bloqueig

Ambdós partits intercanvien retrets per assenyalar el contrari com a responsable de la situació

La primera trobada de PSOE i PP per parlar de la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després de tres anys i mig de bloqueig ha acabat sense acord. La reunió, que ha durat tres quarts d’hora i ha tingut lloc al Congrés dels Diputats, l’han protagonitzat el ministre de la Presidència, Felix Bolaños, i el vicesecretari general institucional del PP, Esteban González Pons. A la sortida, ambdós partits han creuat acusacions per atorgar a l’altre la responsabilitat de la situació. «Feijóo i Casado tenen la mateixa voluntat de bloqueig», han afirmat fonts socialistes. La reforma de la Llei del Poder Judicial que el govern preveu aprovar dijous per desbloquejar la situació «és una línia vermella», han lamentat els populars.

El PP ha fet públic un document aquest matí amb diferents propostes per renovar el CGPJ i ha demanat una reunió amb el govern de Pedro Sánchez. La trobada ha tingut lloc a la tarda, a partir de dos quarts de vuit del vespre, al despatx de Bolaños al Congrés.

Les explicacions que donen ambdós partits sobre la reunió posen de manifest que la situació continua lluny del desbloqueig. Bolaños ha traslladat «un cop més» al popular que han de complir «la Constitució i la llei» i facilitar que el CGPJ es renovi «quan abans millor». Davant d’això, el PSOE considera que el PP «segueix posant excuses per no fer-ho». Aquesta vegada, afirmen els socialistes, «exigeixen la retirada d’una proposició de Llei, en tramitació al Congrés, que busca garantir la renovació del Tribunal Constitucional».

Efectivament, la reforma del Poder Judicial que l’equip de Pedro Sánchez ha ideat per superar el bloqueig, i de la qual el PP lamenta haver-se’n assabentat «pels mitjans de comunicació» és «una línia vermella que l’executiu no hauria de creuar» i «fa impossible arribar a acords amb el govern en l’àmbit de la justícia», han assegurat fonts dels populars.

Com a alternativa, González Pons ha ofert al PSOE abordar les propostes del PP en el tràmit d’esmenes de la llei plantejada pel govern. «La resposta ha estat negativa», indiquen les mateixes fonts.

«El bloqueig al que aboca aquesta decisió es deu a les preferències de Pedro Sánchez, que prefereix un Tribunal Constitucional del gust d’ERC que un pacte per la Justícia assolit amb el PP», han afegit.

En canvi, el PSOE opina que diveses de les propostes que inclou el document del PP «ja havien estat acordades» amb la direcció anterior en negociacions passades, per la qual cosa, «bona part del camí estaria avançada» perquè la renovació es produís «sense demora». En aquest sentit recorden que la proposició de llei que ara el PP exigeix que es retiri «també va ser acordada» amb la direcció anterior del PP en el marc de l’acord de renovació del Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble de l’octubre del 2021.

Port de Tarragona