La població tarragonina se sotmetrà a un simulacre d’accident químic el dia 2 de novembre

El Plaseqta es reforça amb la instal·lació de més de 500 sensors per detectar fuites tòxiques

Reunió sobre el Plaseqta amb alcaldes del territori, i assistència del conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, a l'edifici 112 de Reus / Núria TorresNúria Torres / Reus – La població tarragonina se sotmetrà a un simulacre d’accident químic el dia 2 de novembre, a dos quarts de set de la tarda, després d’una dècada sense fer-se’n. Se simularà una fuita de clor i afectarà una població de fins a 60.000 persones. Protecció Civil situa l’escenari al polígon petroquímic sud. És on es va produir l’explosió d’Iqoxe. Així se n’ha informat aquest dimecres, en una reunió a l’edifici 112 de Reus, per exposar les mesures previstes al Plaseqta als alcaldes del territori. També s’ha fet pública la instal·lació de 519 sensors per detectar núvols tòxics en un abast de gairebé 50 quilòmetres. Amb una inversió de 550.000 euros, els sensors, repartits entre els dos polígons, seran actius a partir del 2023.

Serà un simulacre de gran abast d’un accident químic per clor, una substància molt tòxica i present a la química tarragonina. Durarà 15 minuts i s’activarà el so de les 18 sirenes d’avís a la zona d’influència, que abraça els barris de Ponent de Tarragona -Bonavista, Campclar i Torreforta-, la Canonja, Vila-seca i part de Salou. Fins i tot PortAventura hi participarà. «Per què a al polígon petroquímic sud? Tot el que fem ve pel 14 de gener del 2020», ha afirmat el subdirector general de Programes en Protecció Civil, Sergio Delgado. Protecció Civil vol recuperar la confiança d’una població tocada per la greu explosió a Iqoxe. «I volem treballar la perillositat de l’autoevacuació; això no vol dir que no ens preocupi el polígon nord, és on farem el pròxim simulacre», ha afegit.

El simulacre s’ha organitzat fruit de la taula de crisi i del diàleg amb la població. «Era molt reclamat, és un element que dona confiança a la ciutadania i a nosaltres ens dona molta informació, ajuda molt a aprendre i millorar, i llança un missatge de que hi som; estem més ben preparats avui que fa un any i ho estarem molt més d’aquí a un any respecte avui», ha manifestat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, el qual també ha recordat que s’està pendent del desenvolupament del sistema de missatgeria massiu, a l’espera del reial decret. «El 21 de juny acabava el termini per la seva aplicació a l’estat espanyol, ens diuen que l’estan redactant i nosaltres hem demanat que puguem ser prova pilot i que es pugui aplicar el dia 2 de novembre en el simulacre», ha dit.

A part del simulacre, en la reunió amb alcaldes dels 31 municipis del Plaseqta, també s’ha exposat el pla de més de mig miler de sensors -142 al polígon petroquímic nord i 377 al sud-, després de la prova pilot amb una seixantena de sensors. Detectaran vuit components: diòxid de sofre, òxid d’etilè, sulfur d’hidrogen, clor, amoníac, clorur d’hidrogen, fosgè i acrilonitril -l’únic producte específic del Port de Tarragona. Ara s’està fent la licitació i s’espera que a finals d’any ja puguin adjudicar-se per iniciar la instal·lació de cara a l’any vinent. Pel que fa a les cinc noves sirenes previstes per enguany, a Reus (1), Constantí (1), Salou (1) i Vila-seca (2), els treballs començaran just el pròxim dilluns. N’hi ha tres més en fase d’adjudicació, a Reus -Bellissens i edifici 112- i Salou -Portaventura.

Port de Tarragona