Desmantellat a Barcelona el primer laboratori creat per al processament i tractament d’haixix a gran escala

S'han arrestat un total de 13 persones que conformaven una organització criminal dedicada al tràfic internacional de drogues i s'han dut a terme un total de 12 registres a diferents localitats de la província de Barcelona

CNP

La Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil, han desmantellat a la província de Barcelona el primer laboratori a l’Estat creat per al processament i tractament d’haixix a gran escala. S’han arrestat un total de 13 persones que conformaven una organització criminal dedicada al tràfic internacional de drogues i s’han dut a terme un total de 12 registres a diferents localitats de la província de Barcelona. Durant els registres s’han desmantellat dos laboratoris de processament d’haixix i un d’elaboració de drogues sintètiques en què s’han intervingut substàncies estupefaents, diners en efectiu i armes de foc. L’organització aprofitava la capacitat logística que havia creat al voltant de la distribució d’haixix per rebre enviaments de drogues sintètiques des de Sud-amèrica i distribuir els estupefaents a la resta d’Europa.

La investigació es va iniciar el gener del 2022 en detectar els investigadors l’existència, al municipi barceloní de Castellar del Vallès, d’una nau on es podria estar desenvolupant una activitat important relacionada amb el tràfic de drogues. Ambdós cossos tenien posat el focus en grup, motiu pel qual es va crear un equip conjunt per unir esforços i compartir la intel·ligència obtinguda, donant lloc a l’Operació Pompeu-Mart.

Aprehensions prèvies

En una primera operació a primers d’any es van interceptar dos carregaments amb 25 quilograms de marihuana, ocults en un camió juntament amb un enviament de material sanitari, quan pretenia creuar la frontera amb França a l’alçada de la Jonquera. Al mes de febrer es va interceptar a Cadis un altre camió que prèviament havia estat a la nau investigada amb 54 quilos d’haixix ocults a les rodes sent, el destí final dels dos carregaments la nau de Castellar del Vallès.
Posteriorment, al mes d’abril, les autoritats mexicanes van detectar un enviament des de Sud-amèrica amb destinació a la nau investigada de gairebé 50 quilograms de MDMA posant-se de manifest que aquesta organització adquiria i distribuïa diversos tipus de droga aprofitant la infraestructura i gran desplegament logístic que tenien .
A principis de juny, l’organització va fer un enviament d’un palet de caixes de cava a través d’una empresa de transport legal externa. Les mesures de seguretat que van fer servir durant el procés de l’enviament van fer sospitar l’equip conjunt d’investigació per la qual cosa es van interceptar i es van descobrir 21,61 kg de cabdells de marihuana el destí de la qual era Alemanya. Juntament amb la càrrega havien instal·lat amagada una balisa de seguiment per tenir controlat en tot moment la mercaderia.

Fase final d’explotació

El 9 de juny passat es va realitzar un gran dispositiu conjunt entre els dos cossos policials, emprant-se unitats especialitzades d’intervenció, per la perillositat d’algun dels integrants de l’organització. Es van fer un total de 12 registres a les localitats barcelonines de Castellar del Vallès, Sabadell, Vic, Granollers, Badalona i Santa Eulàlia de Ronçana.
Durant l’actuació policial es van intervenir 710 quilograms de marihuana, 1,51 quilos d’haixix, 2,5 quilograms de pol·len d’haixix, 4,46 quilos de cocaïna, 1305 plantes de marihuana, 140.000 € euros en efectiu, dos revòlvers de fusell, un vehicle d’alta gamma blindat i un dispositiu electrònic per detectar balises de seguiment.

Port de Tarragona