Nou detinguts i deu investigats per llençar a abocadors de Girona, Barcelona i Lleida residus procedents de França

Un dels abocadors on es va fer un registra policial. / Foto: CNP

Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, en una operació conjunta amb la Guàrdia Civil i la Gendarmeria Francesa han detingut nou persones i han investigat deu més per la seva presumpta participació en una organització criminal dedicada al trànsit de residus procedents de França i que acabaven dipositats de manera il·legal a Espanya, concretament a les províncies de Barcelona, ​​Girona i Lleida.

Les investigacions es van iniciar el gener del 2021, quan els agents es van adonar que en un abocador de la demarcació es dipositaven residus procedents de França, els quals presentaven diferents irregularitats. Aquests residus procedien d’una planta de reciclatge de la zona de Nimes, i eren declarats com a procedents “de la construcció i demolició (RCD)”, ocultant que, en realitat, es tractava de residus catalogats com a “impropis”, els quals es componen de plàstics, papers i cartrons, barrejats majoritàriament, i que finalment s’unien amb material rocós del mateix abocador gironí, de manera que se’n dissimulava la composició real i eren finalment enterrats per ocultar la seva no gestió, amb el consegüent greu dany al medi ambient.

A més, es van detectar acumulacions i descàrregues de residus a diferents punts de la província de Girona, com ara naus industrials, camps agrícoles o abocadors de RCD no autoritzats. Aquestes actuacions no respectaven la normativa establerta per lAgència de Residus de Catalunya. També falsificaven la documentació relativa als trasllats. D’aquesta manera podien camuflar tant els trasllats il·lícits a les quatre destinacions (dues a Girona, una a Lleida i una a Barcelona), identificades i ubicades a les més de 30 inspeccions realitzades.

A través de diferents registres, es va poder determinar que, des de mitjan 2020, s’hauria introduït a Espanya de manera il·lícita més de 30.000 tones de residu impropi, suposadament per a reciclatge, trobant-se majoritàriament enterrats als dos abocadors clausurats per ordre judicial a la província de Girona. Els guanys per aquesta activitat il·lícita haurien estat milionaris. Els principals responsables de l’organització es troben a la presó preventiva a França.

Port de Tarragona