El jutge cita a declarar els investigats per falsificació de vins de les DO Priorat, Montsant i Terra Alta

El 21 i 22 de setembre s'asseuran a la banqueta per una suposada estafa en l'etiquetatge de milions d'ampolles de vi

Pla mitjà d'un palet amb ampolles de vi d'una de les marques de Reserva de la Tierra que tindrien els distintius de garantia falsificats. / CME

El jutjat d’instrucció 3 de Reus ha citat a declarar per al 21 i 22 de setembre a les deu del matí els sis investigats per una trama de falsificació a l’etiquetatge d’ampolles de vi fent ús fraudulent de les DO Priorat, Montsant, Terra Alta, Tarragona i Catalunya. Segons la interlocutòria facilitada pel TSJC, se’ls investiga pels delictes contra la propietat intel·lectual, d’estafa i de publicitat enganyosa, de falsedat documental i falsedat de certificats. S’haurien comercialitzat més de 40 milions de botelles del 2019 al 2021 per import de 51.350647 euros i un marge de 14.216.247 euros. El procés judicial arrenca d’una denúncia que van presentar conjuntament els consells reguladors de les denominacions d’origen el juliol de l’any passat.

Segons un estudi dels Mossos d’Esquadra, que recull la interlocutòria, les vendes de vins fraudulents de les cinc DO investigades equivalen aproximadament a un 50% del total de vins elaborats y comercializats pel Grup Reserva de la Tierra -que és d’entre 30 i 35 milions de botelles a l’any.

Així, segons la interlocutòria, aquesta empresa disposa de marques pròpies, amb etiquetes registrades en els diferents consells reguladors i de numeracions de Distintius de Garantia originals assignats als seus vins.

Però, «de forma totalment aliena» als consells reguladors, va encarregar a una empresa d’adhesius de Múrcia que imprimís «enganxines» que imitessin amb precisió el mateix disseny dels distintius de Garantia originals.

A més, a fi que els seus vins sempre portessin numeracions assignades, es repeteixen diverses vegades les numeracions de les sèries assignades -fins i tot més de 30 vegades, en vins que l’empresa «adquiria a baix cost».

Segons la interlocutòria, la DO més afectada, en volums totals, és la Terra Alta, amb més de 10 milions de botelles fraudulentes a l’any, que superen el vi qualificat a tota la DO Tarragona. És la que té, proporcionalment, l’afectació més gran en el frau.

El jutge que instrueix el cas considera que el volum i extensió temporal del frau també «fa perdre la confiança del consumidor en els sistemes de control, fet que perjudica a les DO». «I la majoria de víctimes de l’engany no saben que ho han sigut», afegeix.

«Els Mossos han calculat que els ingressos que obtenia Reserva de la Terra amb la venda d’aquests vins fraudulents podria ser de 20 milions d’euros a l’any; però mai es podrà calcular el perjudici econòmic causat als comporadors d’aquests milions de botelles», conclou la interlocutòria.

Els administradors de les societats tenen fins al 10 de setembre per sol·licitar diligències i al·legacions. Així mateix, el titular del jutjat d’instrucció 3 de Reus ha acordat autoritzar els supermercats on es van trobar ampolles amb el Distintiu de Garantia presumptament falsificat a retornar-les.

Port de Tarragona