L’ex cap de la Policia Nacional a Catalunya denuncia Cospedal, Fernández Díaz i Villarejo davant la Fiscali

Narciso Ortega els acusa d'organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets

Pla curt de l'excomissari de la Policia Nacional José Manuel Villarejo, amb boina i un pedaç a l'ull, a la sortida de l'Audiència Nacional el dia després de quedar en llibertat provisional, el 4 de març de 2021 / Andrea Zamorano

L’ex cap de la Policia Nacional a Catalunya Narciso Ortega ha presentat aquest dimarts davant la Fiscalia una denúncia contra l’ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal, l’ex ministre d’Interior Jorge Fernández Díaz, l’ex secretari d’Estat d’Interior Francisco Martínez i l’ex comissari de policia José Manuel Villarejo per presumptes delictes d’organització criminal, prevaricació, malversació i revelació de secrets. L’advocat Jordi Pina, que representa Ortega, ha indicat que tots els delictes s’haurien comès en el marc de l’anomenada ‘Operació Catalunya’, presumptament orquestrada per responsables del govern de Mariano Rajoy i del cos policial per desacreditar els líders independentistes a partir d’informacions falses.

A la denúncia Ortega afirma que després d’haver estat nomenat cap de la Policia Nacional a Catalunya l’any 2008 per l’aleshores ministre de l’Interior -el difunt Alfredo Pérez Rubalcaba-, va ser cessat el 2012 pel seu successor, Jorge Fernández Díaz, «per motius purament ideològics i en el marc de la campanya de persecució sistemàtica a tot aquell que estigués relacionat amb el moviment independentista». El ministre el va substituir per un home de la seva confiança, Agustín Castro.

Alhora, Ortega va ser «desterrat» fora de Catalunya, un fet que l’ex cap policial recorreria i que acabaria revertint, tot i que tornaria al Principat mesos més tard en un càrrec molt inferior. La denúncia considera que Fernández Díaz va ordenar aquest moviment per la «proximitat» de l’ex cap policial amb membres de Convergència Democràtica de Catalunya.

La denúncia relata també que el 6 de novembre del 2012 Villarejo es va reunir amb l’aleshores presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, i que durant aquesta trobada ella li va entregar una «llista negra» de persones que calia investigar i perseguir policialment per la relació amb l’independentisme. Entre elles hi havia Ortega, al qual Camacho considera «un problema» i «íntim» de l’aleshores conseller d’Interior de la Generalitat Felip Puig, a qui defineix com a «mà executora i clau de tot».

El text també fa referència a un episodi ocorregut en aquelles dates, en què va aparèixer una publicació difamatòria a ‘La Razón’ contra Ortega. Posteriorment la informació es va demostrar falsa i el rotatiu va ser condemnat a indemnitzar l’ex cap policial per vulneració del dret a l’honor i a la dignitat, en una sentència ratificada pel Tribunal Suprem el febrer del 2017.

Alhora, la denúncia recull diverses de les publicacions que han sortit en les darreres setmanes a mitjans com el digital ‘El món’, que demostrarien, a parer dels denunciants, que l’ex cap policial era en aquella època objecte de seguiment, vigilància i control «de forma absolutament il·legal» per part de la trama que conspirava contra l’independentisme.

L’escrit també recull els àudios de Villarejo filtrats a través del mateix mitjà en què l’ex comissari Villarejo lamenta en conversa amb l’ex secretària general del PP Dolores de Cospedal que el tema de Catalunya està «abandonat» i que mentrestant l’independentisme està «forçant» i està «pagant pasta a l’antic cap superior», en relació a Ortega.

Per tot plegat, la defensa d’Ortega denuncia Cospedal, Fernández Díaz, Martínez i Villarejo per organització criminal, descobriment i revelació de secrets, prevaricació i malversació de cabals públics.

Port de Tarragona