La Mesa del Parlament suspèn Laura Borràs amb els vots d’ERC, PSC i CUP-NCG

Borràs ha demanat que la decisió d'aplicar el 25.4 del reglament es prengués "amb consciència"

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, abandona la reunió de la Mesa mentre aquesta delibera sobre la seva suspensió. / Guillem Roset


Sílvia Jardí / Barcelona – La majoria de la Mesa del Parlament ha suspès Laura Borràs com a diputada en aplicació del 25.4 del reglament del Parlament. Ho ha fet amb els vots d’ERC, PSC i CUP, que havien demanat la seva aplicació. La secretària segona, Aurora Madaula, ha estat l’única que ho ha rebutjat. El mateix resultat en la votació ha tingut la petició de Madaula de demanar informe a la comissió de l’Estatut del Diputat, rebutjant-se així la possibilitat. Borràs ha sortit de la reunió mentre es debatia i no hi ha participat per evitar un conflicte d’interessos. El TSJC va obrir judici oral a Borràs per presumpte fraccionament de contractes quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

L’article 25.4 apunta que en casos en què l’acusació sigui «per delictes vinculats a la corrupció», la Mesa, «una vegada sigui ferm l’acte d’obertura de judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata».

Aquest ha estat l’únic punt que s’ha tractat en la reunió de la Mesa, que ha començat a les 12 hores. Mentrestant, a les portes del Parlament, un grup de suport a Laura Borràs s’ha aplegat per traslladar-li el seu suport i en mostra de rebuig a la suspensió de la presidenta.

Borràs demana als membres de la Mesa que actuïn «amb consciència»

A l’inici de la reunió, Borràs ha desplegat els motius pels quals considera que no es pot aplicar aquest article. En la línia de la defensa que va fer a Twitter dimarts al vespre, ha defensat que no se la pot suspendre perquè en el seu cas no hi ha “corrupció lucrativa”. I ha demanat a la resta de membres de la Mesa que prenguin la decisió sobre aplicar el 25.4 «amb consciència»

Borràs defensa la seva «innocència» i denunciar que és «víctima» d’una «persecució política»: «Els que em vulguin morta, m’hauran de matar i embrutar-se les mans. Jo he vingut a fer la independència, no a suïcidar-me per l’autonomia», va dir en una piulada.

Les demandes dels grups

El PSC, amb dos membres a la Mesa, va expressar que demanarien l’aplicació del 25.4 del reglament, i va exigir a Borràs que s’apartés com a presidenta i permetés triar-ne un de nou, en substitució. ERC, amb dos integrants a la Mesa, va emplaçar dimarts a Borràs a invocar l’article 25.2 del reglament i assumir la seva suspensió voluntària. Si no és així, però, «el reglament del Parlament és molt clar i s’haurà d’aplicar el 25.4», van advertir. En la mateixa línia, la CUP, amb un membre a la Mesa, va dir que demanarien l’aplicació del 25.4 si Borràs no s’aparta del càrrec, i ERC i Junts no arriben a cap acord sobre com substituir-la mentre duri el procés. A més, tant Cs com Vox van presentar escrits a la Mesa reclamant la suspensió «immediata» de Borràs.

Port de Tarragona