Tres jutges de l’Audiència de Tarragona deliberen a porta tancada sobre l’eutanàsia del pistoler de Tarragona

La defensa dels mossos ferits en el tiroteig no descarta que el cas acabi al Constitucional

Foto: Roger Segura


Núria Torres / Anna Ferràs – Tarragona – Els tres jutges de la secció 2a de l’Audiència deliberen aquest dijous, a porta tancada, sobre l’eutanàsia del pistoler de Tarragona. Els magistrats han de resoldre els recursos d’apel·lacions presentats per les parts. La jutgessa d’instrucció va autoritzar el procés d’eutanàsia demanat per Eugen Sabau, però posteriorment un jutge substitut va suspendre cautelarment l’ordre i va denegar la mort programada pel 28 de juliol fins a resoldre els recursos a l’Audiència. Els jutges resoldran per vot i decisió, i ho comunicaran a les parts. La Comissió de Garantia i Avaluació va reconèixer el dret de Sabau a morir dignament. La defensa dels Mossos d’Esquadra ferits en el tiroteig, però, no descarta que la qüestió arribi al Tribunal Constitucional.

L’advocat de la defensa dels policies ferits, José Antonio Bitos, reconeix que és «una incògnita» quina serà la resolució dels tres magistrats de l’Audiència de Tarragona als recursos d’apel·lació, «perquè és el primer cas que es dona». Amb tot, assenyala que els jutges tenen «la responsabilitat de respondre a les víctimes», i decidir si hi haurà judici o si mantenen «la no paralització del procés d’eutanàsia». «I no hi hauria procediment penal», avisa.

Recurs d’empara al TC

Davant les diferents possibilitats, el lletrat ha explicat, en declaracions a l’ACN, que si no s’atura el procés d’eutanàsia, presentaran «al més aviat possible» un recurs d’empara al Tribunal Constitucional. Si s’autoritza l’eutanàsia i l’investigat mor, el procediment judicial es donarà per acabat. La defensa del pistoler també resta pendent de la resolució judicial. Gerard Amigó es mostra esperançat en què els jutges avalaran la prestació de l’eutanàsia.

Informe favorable de Salut, sense entrar en la qüestió

La Comissió de Garantia i Avaluació, organisme que aprova o denega les sol·licituds d’eutanàsia a Catalunya, va avalar la petició de mort assistida del pistoler en considerar que el sol·licitant compleix els requisits de «patiment greu, crònic i impossibilitant», sense entrar però en «la polèmica judicial» ni deixar-se «influir», «fent abstracció del debat jurídic sobre la situació processal i de privació de llibertat del sol·licitant».

L’Audiència té l’última paraula

L’informe favorable, signat pel metge consultor i l’assessor jurídic, data del 13 de juliol. Posteriorment, un jutge substitut va decidir aturar un procés que havia autoritzat la titular del jutjat d’instrucció número 5 -amb l’eutanàsia programada pel 28 de juliol. Ara és l’Audiència de Tarragona la que té l’última paraula. Les parts preveuen rebre la notificació de la resolució aquest mateix dijous o divendres al matí.

Port de Tarragona