Detinguts a Mataró i a Àustria dos gihadistes retornats de Síria amb experiència en combat

Tots dos tenien formació militar des que el 2014 es van unir als grups afiliats a Al-Qaida.

CNP

La Policia Nacional han dut a terme una operació contraterrorista que s’ha saldat amb la detenció de dos FTFs (Combatent Terrorista Estranger), un d’ells a Mataró, informa el cos policial. Tots dos detinguts havien entrat clandestinament junts a Europa a través de l’anomenada ruta dels Balcans, i han estat arrestats per la seva presumpta pertinença a organització terrorista. El primer va ser detingut a Àustria, gràcies a una Ordre de Detenció Europea (OEDE) emesa per l’Audiència Nacional en el marc d’una investigació de la Comissaria General d’Informació. El segon ha estat detingut a Mataró (Barcelona) on havia arribat fa escassos dies i, després de la posada a disposició judicial avui, ha ingressat a la presó.

A zona de conflicte des del 2014

La investigació va començar a principis d’any quan la Comissaria General d’Informació va obtenir informació que dos FTFs, vinculats a Espanya i de nacionalitat marroquina, planejaven entrar a Europa. A partir d’aquell moment van començar les gestions sota la direcció del Jutjat Central d’Instrucció número Sis i de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

Un dels detinguts havia residit a Espanya abans de desplaçar-se, l’any 2014, a zona en conflicte, mentre que l’altre havia partit l’any següent des del Marroc. Aquest últim mai no havia viscut a Espanya, però gran part de la seva família residia al nostre país des de feia set anys.

Un cop a Síria, els investigats es van inserir als grups afins d’Al-Qaida i van rebre entrenament militar per adquirir experiència en combat. Després de la pèrdua de territoris a la zona sirià-irakí pels grups terroristes, tots dos van aconseguir desplaçar-se a Turquia on han estat vivint els últims mesos en espera de poder creuar clandestinament Europa.

Els dos investigats van aconseguir entrar a Europa fa dos mesos utilitzant la denominada ruta dels Balcans, que els va fer recórrer Turquia, Bulgària, Sèrbia, Hongria i Àustria. En aquest darrer país, un va ser detingut en virtut d’una Ordre de Detenció Europea (OEDE) emesa per l’Audiència Nacional en el marc d’una investigació de la Comissaria General d’Informació.

El segon FTF va continuar el recorregut fins arribar a Espanya on es va refugiar en un domicili a Mataró. Allà va ser detingut per agents especialitzats en la lluita antiterrorista i, després de la seva posada a disposició judicial avui, ha ingressat a la presó.

Aquesta operació l’han desenvolupada la Comissaria General d’Informació i les Brigades Provincials d’Informació de Barcelona i València en coordinació amb el Centre Nacional d’Intel·ligència. A més, ha comptat amb la col·laboració estreta de l’FBI, DGST marroquina, DSN austríaca, autoritats policials alemanyes i EUROPOL a més de l’assistència de les Oficines Centrals Nacionals espanyoles d’INTERPOL i SIRENE.

Lluita coordinada contra els FTFs retornats

Aquesta operació s’emmarca dins l’esforç coordinat de la Comissaria General d’Informació i del Centre Nacional d’Intel·ligència, en col·laboració amb altres serveis internacionals, en la localització i la neutralització del greu risc que suposa l’entrada de FTFs a Europa.

En el marc d’aquest projecte de seguretat comuna, la Policia Nacional ha dut a terme diverses operacions els darrers anys. El desembre de l’any 2018 es va aturar a la província de Barcelona un FTF sense cap vincle previ amb el nostre país que, igualment, havia travessat Europa a través de la ruta dels Balcans.

El mes d’abril del 2020 va ser detingut a Almeria un gihadista britànic que havia adquirit notorietat durant el seu periple quan, després d’unir-se al DAESH, s’havia fotografiat amb un cap decapitat. Finalment, i ja l’any 2021, es van fer una investigació a Barcelona, ​​en dues fases diferents, que va permetre l’arrest de dos ciutadans algerians que s’havien convertit en membres del DAESH després d’arribar a zona en conflicte.

Port de Tarragona