El Parlamento aprueba la ley para regular los precios de los alquileres de viviendas en Cataluña

La cambra dona llum verda a la norma després d'un acord 'in extremis' entre els grups promotors

Diputados aplaudiendo la aprobación de la ley, hoy. / Silvia Jardín

El Parlament de Catalunya ha aprovat aquest dimecres la proposició de llei per regular els preus dels lloguers d’habitatges a Catalunya. Amb els vots a favor de JxCat, ERC, CatECP i la CUP i els contraris de Cs, PSC, PDeCAT, PPC i Demòcrates la cambra catalana ha validat la mesura que pretén regular la «contenció» i «moderació» de les rendes quan es destinin a la residència permanent i es trobin en zones declarades amb «mercat d’habitatge tens». L’aprovació de la regulació ha estat possible després d’un acord ‘in extremis’ entre el Sindicat de Llogaters, JxCat, ERC, CatECP i la CUP. El Consell de Garanties Estatutàries (CGE) no ha avalat bona part de la llei en creure que alguns dels articles contradiuen la Constitució i l’Estatut.
De fet, al llarg del debat previ a l’aprovació Cs, PSC i PPC han advertit als grups promotors que la llei no té recorregut perquè el Parlament no té competències per legislar en la regulació dels lloguer. Cs i PSC han acusat JxCat, ERC, CatECP i la CUP de buscar confrontació amb l’Estat i rèdits electorals. Per la seva banda, el PPC ha anunciat que «en breu» recorrerà la norma davant el Tribunal Constitucional (TC).

Cuatro diputados del PDeCAT, que forman parte del grupo parlamentario de JxCat, han votado contra la proposición de ley. El Partido Demócrata ha emitido un comunicado donde ha descartado apoyar la medida porque «no se defiende el pequeño propietario y para que se producirá el efecto de que habrá menos pisos de alquiler en el mercado en los próximos años como se ha acreditado en otras experiencias a nivel internacional ».

También dos diputados de Demócratas, que forman parte del grupo republicano, han votado en contra de la norma para regular los alquileres. En un comunicado, han defendido que la medida «beneficiaría a las estructuras económicas, como los fondos de inversión, perjudicaría a los pequeños propietarios, que en Cataluña representa un 80% de los inquilinos, y tendría el efecto de disminuir la oferta de pisos habitación ».

El ple ha aprovat la proposició de llei amb 71 vots a favor i 63 en contra. La cambra ha rebutjat les esmenes presentades per Cs, PSC i PPC i ha aprovat les transaccionades de JxCat. La proposició s’ha pogut aprovar després d’un acord ‘in extremis’ i perquè JxCat ha retirat altres esmenes que havia presentat. Entre les modificacions que s’han acordat per comptar amb el suport de la formació de Puigdemont, hi ha que es tinguin en compte les despeses dels propietaris en la rehabilitació dels immobles i exclourà els petits tenidors en situació de vulnerabilitat, és a dir, amb uns ingressos inferiors als 2.000 euros mensuals incloent les rendes.

Puerto de Tarragona